Munkahelyi Gyakorlat

A Munkahelyi Gyakorlat (MHGY) programot a Salva Vita Alapítvány dolgozta ki, amelyet elsőként 1996-ban Budapesten vezettek be.

Az újszerű oktatási módszer arra keresett megoldást, hogy az értelmi sérült fiatalok megismerjék a munkavégzési lehetőségeket, a munkahelyi elvárásokat, valamint a munkáltatóknak is szükségük van személyes tapasztalatszerzésre a sérült emberek munkavégző képességeiről, emberi adottságairól.

A Munkahelyi Gyakorlat során a speciális szakiskolák tanulói az iskolai foglalkozások mellett heti egy alkalommal, külső, nyílt munkaerőpiaci munkahelyekre járnak, ahol bérezés nélküli munkát végeznek.

A martonvásári Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon 12. osztálya a 2005/2006 tanévben négy munkahelyen, 3-3 tanulóval kezdte meg a Munkahelyi Gyakorlatot. Heti egy alkalommal, négy-négy órát töltenek a munkahelyeken:

  • Akadémiai Nyomda, Martonvásár – Elkészült könyvek csomagolása
  • MTA Kutató Intézet, Martonvásár – Gyümölcsszüretelés, parkgondozás, egyéb aktuális feladatok
  • Csíki Lovasudvar, Martonvásár – Lógondozás, ápolás
  • Feldhoffer Kertészet, Tordas – Termesztő tálcák tisztítása, növények csomagolása, aktuális feladatok a kertészetben.

Egy munkacsoport két, illetve három tanulóból áll, akiket iskolai kísérő kísér.
Minden munkahelyen két-két hónapot töltenek a tanulók, majd munkahelyet váltanak.

A MHGY során a kísérő együtt dolgozik a tanulókkal, saját munkájával pótolja az elmaradó munkákat, javítja a keletkező pontatlanságokat mindaddig, amíg a tanulók képessé nem válnak az önálló munkavégzésre. A tanulók önállósodása érdekében a kísérőnek fokozatosan háttérbe kell húzódnia.

Mivel a tanulók két hónapot töltenek egy munkahelyen, egy tanév alatt négy munkahelyet ismernek meg. A kísérők nem váltanak a tanulókkal, ők a munkahelyen maradnak egész tanévben.

Köszönjük az MHGY programban jelenleg résztvevő munkáltatók segítségét, illetve a Salva Vita Alapítvány, és a Fogyatékos Gyermekekért Közalapítvány támogatását.